Londense DRDH Architects bouwt baken aan de Schelde

Een nieuw ankerpunt in de Antwerpse heimat. Een thuis die bewoners beschut van de buitenwereld, maar tegelijkertijd hun blik verruimt naar een prachtige einder. ZICHT is een uniek gebouw dat het landschap zowel overstijgt als erin op gaat. Daniel Rosbottom, partner bij DRDH Architects, over zijn gebouw op Nieuw Zuid. Een toren die reikt naar de hemel.

Landschap als richtlijn

“We vertrekken altijd vanuit de plaats waarop we bouwen. Nieuw Zuid heeft een zekere densiteit, die eigen is aan het stadsweefsel van een grote metropool. Anderzijds is er ook een openheid, door de aanleg van groene ruimtes en door de fenomenale wijze waarop de site zich opent naar de Schelde, de lucht en het landschap. Die horizon, dat weidse panorama, is een van de kernkarakteristieken van ZICHT. Daarnaast willen we temidden van die grootsheid, ook een geborgenheid creëren voor de bewoners, een thuis waaraan ze een eigen identiteit kunnen geven. Om de anonimiteit te doorbreken, voorzien we voldoende collectieve ruimtes waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.”

“Temidden van grootsheid creëren we geborgenheid.”

Elke gevel een eigen gezicht

“ZICHT verandert naarmate je om het gebouw heen wandelt. Elke gevel heeft zijn eigen identiteit, aangepast aan de omgeving waar hij op uitgeeft. Aan de zuidkant voorzien we bijvoorbeeld dieperliggende terrassen, die de appartementen afschermen van het felle zonlicht en tegelijk een mooi zicht geven op het park. Het zijn balkons waarop je graag de hele zomer doorbrengt. De appartementen aan de noordwestkant kijken uit over de rivier en de stad. Ze krijgen hogere leefruimtes die de grandeur van het uitzicht omarmen en balkons die de ochtend- en avondzon opvangen. De penthouses zijn dan weer dubbel zo hoog, met enorme glaspartijen, waardoor de ruimte helemaal opgaat in het landschap.”

“De toren maakt haast deel uit van de lucht.”

Reflectie van lucht en licht

“De reflectie op de omgeving is ook doorgetrokken in het materialengebruik. We werken met geprefabriceerd beton, waarvan we sommige delen ruw laten, waardoor ze de minerale uitstraling van steen krijgen. Andere stukken zijn gepolijst voor een glad effect en nodigen uit om aangeraakt te worden. Die geveldelen vangen en weerkaatsen het licht op een heel eigen manier. ZICHT heeft een sterke urban uitstraling, maar is ook kalm en sereen, met kleurschakeringen die veranderen met het licht en het weer, waardoor de toren haast deel uitmaakt van de lucht.”

“ZICHT moet het karakter van Antwerpen hebben.”

Baken voor de Antwerpenaar

“Voor ons is architectuur geen modestatement. Wij willen ontwerpen neerzetten waarvan de kwaliteit toeneemt met de jaren, met gebouwen die echt deel worden van de stad. We willen geen trends brengen, maar gebouwen die het karakter van die stad weerspiegelen. ZICHT moet een ijkpunt worden voor de Antwerpenaren. Als zij de toren erkennen en in hun hart sluiten als iets dat ‘Antwerpen’ uitstraalt, hebben wij een goed gebouw neergezet.”

BIO

DRDH Architects werd opgericht in 2000, door Daniel Rosbottom en David Howarth, die tot de dag van vandaag zaakvoerder-architecten zijn in het bureau. Beiden maken er een punt van om nauw betrokken te zijn bij elk project. Sinds de oprichting is het Londens bureau versterkt door nog negen medewerkers met een internationaal cv. Met projecten in twaalf landen, van China tot de VS, van België tot Noorwegen, is DRDH Architects uitgegroeid tot een internationaal erkend en gelauwerd bureau.

PORTFOLIO

Naast residentiële projecten, heeft DRDH Architects vele internationale openbare gebouwen ontworpen, van kerken tot cultuurcentra, universiteitsgebouwen en gemeentehuizen. Tot hun bekendste werken behoren de bibliotheek en het concertgebouw in Bodø Noorwegen, waarvoor ze in 2015 als eerste niet-Noors bureau de Norwegian State Architecture Prize wonnen. Dichter bij huis wonnen ze een competitie voor een grondige renovatie van de Antwerpse Bourlaschouwburg en gaan ze ook het concertgebouw de Bijloke in Gent hertekenen. Naast verschillende nominaties won het bureau de RIBA Award for International Excellence 2016, De Norwegian Precast Concrete Prize 2015 en de Architects Journal Building of the Year 2014.